Kennel Skumringen

Oppdrett av Gordon Setter

Nyttige artikler

Jaktprøve for aller første gang

VDH CH Sundowners Karroo
Artikkelen er publisert med tillatelse fra forfatteren Jostein Hellevik - Dalen Vilmarkssenter

Jaktprøve kan være en fornøyelse og gi deg gleder langt utover det forventede. Det kan også bli en gedigen skuffelse å høre at dommeren ikke er så begeistret for din øyesten. Tap og vinn med samme sinn, sier et gammelt ordtak. At det gamle ordtaket ikke alltid blir etterfulgt er det mange eksempler på. Her er litt informasjon hvordan du best mulig kan forberede deg på jaktprøve og videre ha en godt grunnlag til å rydde hylla for din aller første jaktpremie.


FORBEREDELSE

For å kunne delta i det hele tatt bør du vite at hunden kan feste selvstendig stand hvis situasjonen tilbyr seg. Det sier seg selv at det har ingen hensikt å oppta en deltagerplass hvis ikke hunden din innehar denne avgjørende evnen. Har ikke hunden din våknet skikkelig og heller ikke vist deg de jaktlige egenskapene som en bør for å kunne premieres, ja da har du heller mer igjen for å bli med som publikum. Det kan være svært lærerikt der du våkent lytter og observerer hva som kreves , og du danner deg et grunnlag for hva som forventes av en prøvehund. For å kunne gi en premie må hunden jakte selvstendig og videre ta stand slik at en jaktlig situasjon med fugl oppstår.

Hunden bør være i god form, da spesielt de første vinterprøvene kan være svært krevende. Her møter en ofte forhold som mye nysnø og tørrsnø, som fører til at hunden må kave en hel del for å kunne oppnå fremdrift. Grunndressuren må være unnagjort og innkallingen må være i orden. Du må selv ha fornuftig bekledning fra innerst til ytterst slik at du er forberedt uansett hva Kong Vinter måtte tilby av vær på fjellet. Gode solbriller er nødvendig og en stolsekk kan være praktisk å ha med seg. Hunden må vinterklippes og gi et godt potestell for å forebygge og hindre ubehagelig ising. Et godt vann- og vindtett varmedekken bør også anskaffes, dette for at hunden skal beholde kroppsvarmen mellom slippene. En vindpose kan være lurt å ha med seg slik at hunden får optimal hvile under middagspausen. Det kan være smart å ha med seg varmt vann til å blande litt hundemat i under pausen. Dette for å kunne tilføre hunden væske som igjen fører til at den gjenvinner energi. Gi hunden ellers den vanlige maten på de vanlige tidspunktene. Ski med stålkanter er nærmest bannlyst, men allikevel ikke forbudt på jaktprøvene. Utallige kutt som har farget snøen rød har bevist at selv den mest drevne skiløper kan skade sin hund. Er du middels eller dårlig skiløper bør du være spesielt varsom med å bruke strupehalsbånd i nedoverbakke. Ofte glir skiene fortere enn det hunden klarer å løpe og hver vinter ser en eksempler på hunder som slepes nedover bakkene. Har du forberedt deg godt og har full kontroll på hunden kan du i all stillhet slippe båndet slik at hunden løper fritt etter deg nedover bratte bakker. Hvis dette ikke kan utføres vil det være praktisk å koble på strekkline.

På alle jaktprøver vil det svare seg med å være tidlig ute med din påmelding. Det er stor rift om plassene og skulle du likevel ikke få tildelt plass, kan det være lurt å sette seg opp på reserveliste. Hvordan det praktiseres er opp til hver prøveledelse. Mulighetene for å få delta fra reservelisten er stor. Papirer som du må ta med deg til prøven er stamtavle og vaksinasjonsattest, sistnevnte må ikke være eldre enn 2 år. På høstprøvene er du også pliktig til å ha med sauesertifikat. Ta kopier av disse og legg dem i en vanntett pose i ryggsekken din, det vil tas stikkprøver av de på fjellet. Oppropet på jaktprøvene starter som regel kl 08.00.

Du kan med fordel stikke innom hovedkvarteret på prøven kvelden før den store dagen. Der vil det da være deltagerplakater som gir deg en hel del innformasjon. Du vil der kunne se hvem som skal dømme deg , hvilket terreng du skal gå i, hvem du skal ha ditt første slipp sammen med og rekkefølgen.

Skulle du være nedsatt pga sykdom eller har andre plager som ikke tillater høye anstrengelser kan prøveledelsen sannsynligvis være behjelpelig til å unngå krevende terreng. Dette bør i så fall gis beskjed om i god tid. Benytter du overnattingssted som er knyttet til prøven bør du være oppmerksom på mye støy, fremmede hunder og tilfeldig plasserte hundematskåler. Sørg for at både du og hunden får nok søvn på øyet til at morgendagen kan bli en flott og positiv opplevelse.

Rent fysisk sett varierer kraftanstrengelsene fra terreng til terreng og kan noen få ganger være ganske belastende. Stort sett er det ikke problem for en med heller dårlig fysikk å holde tritt med et prøveparti. Vær klar over at når ditt parti blir oppropt blir en kort forklaring gitt hvor du skal kjøre og ofte blir en bil utpekt som følgebil. Nå gjelder det å være våken slik at du ikke blir hengende etter. Det kan være lurt å få med deg hvilken bil dommerne sitter i.

SELVE PRØVEN

Når dere ankommer terrenget der du skal gå avholder dommerne en morgenandakt som vi liker å kalle det. Her får du en kort informasjon om hva som kreves for å oppnå premie og videre hva som forventes av deg som hundefører. Det brukes en 9mm startrevolver (løskrutt) som du er økonomisk ansvarlig for fra det øyeblikk du får den utlevert. Derfor svarer det seg å ha en god lomme som kan lukkes skikkelig, da uventede krumspring på ski kan forekomme. Nå bør du gi beskjed til dommerne at du er nybegynner slik at de kan støtte deg og videre ta hensyn til dette under avprøvningen til hunden. Et prøveparti kan inneholde opptil 14 hunder og starter dagen med 15 minutters slipptid to hunder om gangen. Er hunden din uvant med å omgås så mye folk og hunder kan dette føre til at den ikke kommer seg ut i søk.

Da kan det ofte løses med å gå litt i oppgitt marsjsretning og prøve på nytt. Unge hunder løper mange ganger etter makker for å hilse på av ren nysgjerrighetstrang og dette er dommerne klar over. Etter kort tid bør denne hilsingen være forbi slik at et selvstendig jakt begynner. Skulle nå hunden din allikevel henge etter makker og forstyrre denne bør du raskt kalle inn hunden. Forsøk da å slippe igjen i en annen retning uten å lage mye bråk som igjen kan prege makker negativt. Klarer du ikke å mestre hunden din slik at den slutter å forfølge makker vil du få en ny mulighet med en ny makker. Er det fortsatt like stor interesse for makker må du dessverre finne deg i å få blålappen(dvs du er ferdig for denne dagen). Av den grunn er det lite hensikt i å starte med en hund som ikke er selvstendig. Dommerne er i slike tilfeller rimelig tolerante, men ikke inn i evigheten. De må ta hensyn til makker som tross alt sannsynligvis har reist langt og dermed brukt mye penger for å få hunden sin på startstreken. VÆR VÅKEN OG STØTT HUNDEN. Som regel benyttes 15 minuttsslipp og du kan fort få både 3-4 og kanskje 5 slipp hvis hunden din er utholden og god nok til at dommerne vil se den i fugl. Etter å ha fått marsjretning av dommerne er det opp til deg hvordan du vil benytte dine første 15 minutt.

Det vil svare seg å følge hunden med øynene konstant og støtte den hele tiden. Stopper den for å se etter deg, dirigerer du hunden med armene samtidig som du forflytter deg i den retningen du ønsker hunden skal søke. Her er det mye å bidra med som fører, men vær likevel svært hensynsfull ovenfor makker slik at den kan søke uforstyrret av deg. Det er tillatt å rope, vinke og videre fløyte for å oppnå hundens oppmerksomhet. Dette må utføres så diskré som mulig og slett ikke overdrives. Klarer du å føre hunden din effektivt og kun bruke kroppsbevegelse som veiviser er dette det beste og utvilsomt det mest hensynsfulle. Ta det rolig og la hunden din få tid til å legge opp et selvstendig og fornuftig søk.

Når slippet er over vil dommerne gi deg en muntlig utredning om hva de synes om din hunds prestasjoner så langt. Her kan det gjerne være litt uenighet om hva du synes i forhold til dommerne, men prøv å forhold deg positiv til deres oppfatning. I mange tilfeller ser dommerne mer enn du legger merke til og derfor kan det oppstå unødvendige misforståelser.

STAND

Plutselig begynner hunden din å strekke hals, avanserer litt for så feste en flott stand. Strekk øyeblikkelig en hånd i været for å markere dette for dommerne. Nå er det opp til deg hvordan du vil følge opp denne situasjonen. Er du rimelig trygg på at hunden er standsikker og ikke plutselig ruser frem, er det greit å forsikre seg om at makker har full kontroll på sin hund. Nå har du fullstendig herredømme over situasjonen og kan vurdere hvordan du vil gripe dette fatt. På vei bort til hunden bør du registrere vindretningen og ta en hensynsfull omvei slik at du ikke risikerer å støkke fuglen før du er kommet i posisjon. Beveg deg forsiktig og forsikre deg om at dommerne har full oversikt til situasjonen. Skulle nå fuglen lette, skyt og ro ned hunden. Dommerne kan ha god sikt slik at bedømmelse over dette kan gis. Skudd er i alle tilfeller nødvendig for å tildelt premie.

REISING

En unghund er som regel djerv og vil ofte storme frem når ordre blir gitt. Derfor er det viktig å være påpasselig slik at du blir med selv når reisningsordre blir gitt. I motsatt fall vil du bli hengende etter og miste kontrollen over hunden. Tenk praktisk jakt under fuglearbeidet og vær så nær hunden som mulig når fuglen letter.

Konsentrer deg kun om hunden i det fuglen blotter seg og forsøk etter beste evne å få den rolig uten å berøre den. Når du har fått roet hunden skyter du. En 9mm startrevolver skal behandles som skarpladd våpen og holdes derfor vekk fra hunden og eget hode ved avfyring. Ro hunden etter skuddet og få herredømme over situasjonen. En unghund sitter nærmest som en stålfjær etter oppflukt og det minste tegn vil av hunden oppfattes som godkjent til å løpe etter i fluktretning. Du bør gjøre det til en vane at etter fuglen har fløyet la det tikke å gå 10-15 sekunder mens du roser hunden slik at den får en følelse av å ha utført noe positivt. Et lite sammendrag av fuglearbeidet vil da ha denne rekkefølgen: Først stand - marker dette og få opp armen - fornuftig veivalg opp til hunden - reising der du følger med - ro ned hunden i oppflukt - skyt med revolver vekk fra hode og tilslutt sørger du for at hunden sitter i 15 sek.

UTREDNING

Nå sitter hunden og dirrer mens den venter utålmodig på ny ordre fra deg. Mange hunder registrerer og husker hvilken retning fuglene fløy og vil da umiddelbart sette i gang en slags forfølgelse. Dette unngår du ved å være påpasselig slik at hunden heller konsentrerer seg om selve oppfluktsområdet. Den vil da raskt glemme fluktretningen og setter i gang en fornuftig utredning. Nå må du være spesielt på vakt fordi det er svært sannsynlig at det kan være flere fugler igjen i nærområdet.

Slipp ikke hunden med øynene og nærmest fotfølg den gjennom utredingen. Er du i besittelse av en hund med de rette egenskapene slår den seg ned litt i vinden og gjennomsøker området nøye. Dette kan i beste fall resultere i en ny stand og da er du i den heldige situasjon at et nytt fuglearbeid kan registreres. I så fall gjør du som tidligere nevnt. Etter utredning sender du hunden ut i nytt søk igjen. MAKKER TAR STAND. I det øyeblikket makker fester stand forsøker du stillferdig, men med iherdig innsats å få kontroll på din hund. Sørg snarest mulig å få koblet den slik at makker kan utføre sitt fuglearbeid uten sjenanse eller forstyrrelser som ødelegger situasjonen. Skulle hunden din likevel befinne seg i så pass nærhet av makker at den sekunderer (dvs at den står i stand bak makkers hund) bør du være aktiv. Da forsøker du hensynsfullt og forsiktig å komme opp til hunden og sett kobbel på den. Forhold deg videre helt rolig til makker er ferdig med eventuelt fuglearbeid og slipp hunden når du får beskjed fra dommerne. Står makker i flott stand og din hund ruser forbi og drar opp ryper er dette likevel endel av gamet, du er selvfølgelig fremdeles med i konkurransen.

STØKK

Dette er en situasjon som alle prøvedeltakere er hyppig vitne til. Fugl letter i det området hunden din befinner seg. Nå må du være aktiv og gjerne tillate deg noen høylydte sitt ordrer hvis du er rimelig sikker på at din hund er årsaken til oppflukten. Forsøk å nå raskt frem til området og ro din hund helt ned før den pånytt slippes.

BEGGE HUNDER STÅR I STAND

Noen ganger kan begge hundene finnes i stand. Er du den som oppdager dette melder du som vanlig ifra med å rekke en hånd i været. Nå bør du forsøke å nærme deg hundene forsiktig og deretter vente på makkers fører slik at dere begge er i god posisjon før reisningsordre blir gitt. Noen få ganger lykkes det å roe ned 2 hunder i oppflukten, men som oftest resulterer det i at begge girer hverandre såpass opp at forfølgelse av fugl oppstår.

LITT OM REGLENE I UK

UK er unghundklasse, det vil videre si at hunden ikke er eldre enn 2 år. Her er det i hovedsak talentet som skal bedømmes og her stilles ikke så strenge krav til dressuren som ved AK og VK klasse. Det dommerne ønsker å gjennomskue og videre gi sitt grunnlag for bedømmelse er: Jaktlyst - søk - stil - fart - intensitet - aksjon - vindbruk - terrengdekning - viltfinnerevne - lokalisering - standinstinkt - vilje til å reise fugl og samarbeidsvilje. Hunden skal kunne vise beherskelse i oppflukt og skudd. (beherskelse er den effektive rekkevidden av et børseskudd).

LITT OM REGLENE I AK

AK er for hunder som er eldre enn 2 år. Her forventes det et mer skolert, utholdene og erfarent søk enn i UK. Hunden skal her respektere makkers stand, da helst ved en sekundering. Den skal videre på kommando kunne reise fugl, vise ro i oppflukt og skudd samt utrede raskt og effektivt. Rapport er et pluss. Rapport er når hunden går ut av stand, går tilbake til fører og rapporterer dette. Har hunden gjort seg fortjent til å kunne tildeles 1 pr. AK må da apportbevis fremlegges eller videre utføre en apport på plassen med medbrakt fugl.

PREMIERINGER

Enhver premiering er betinget av at hunden selvstendig har funnet fugl, tatt stand, brakt fugl for skudd og at det i denne situasjonen er skutt over den etter at fugl har tatt til vingene. 1 pr. UK eller 1 pr. AK er kvalitetsklasse og kan premieres til 1 pr.-2 p.r-3 pr. eller 0 premie. For å kunne tildele 1 pr i denne klasse skal hunden ha vært grundig avprøvd, i minst 60 minutter. 1 premie tildeles bare hund som viser fremragende prestasjoner. 2 premie tildeles hund som dommerne anser som en meget god jakthund, men hvor mindre feil eller mangler gjør at den ikke kan få 1 premie. 3 premie tildeles hund som anses som en god jakthund.

NOEN RÅD OG TIPS ANGÅENDE VINTERPRØVER

Ha først og fremst en positiv holdning og vær forberedt på å møte mange likesinnede. Følg godt med hva dommerne har å fortelle og spør hvis du er usikker på noe. Følg nøye med når det er din tur til å fremvise hundens egenskaper. Vær klar og ikke kast bort tiden med 1000 ting opp og ned fra ryggsekk før slippet. Tiden på fjellet er kort om vinteren og du bidrar med å være klar. Hør godt etter på hva dommerne har å si om din hunds prestasjoner og oppfatt dette på en positiv måte. Gjerne spør mer erfarne førere på ditt parti om råd og forskjellige forklaringer på bedømmelsen hvis du har vansker med å forstå. Vær oppmerksom på marsjretningen og forhold deg til den. Du har lov å gli ut på en flanke for å se etter din hund, men gjør gjerne dommerne oppmerksom på det. Synes du noen opptrer kritikkverdig på ditt parti, forhold deg rolig, stol på at dommerne registrerer det og ordner opp. Du vil på en jaktprøve møte mange flotte og interessante mennesker som du vil ha stor glede av å bli kjent med. Noen ganger starter gjerne et livslangt vennskap nettopp på en jaktprøve. Du vil også møte brønnpisserne, dette er mennesker som finnes i alle miljøer og forsøker ustanselig å forpeste eller hevde seg negativt på en eller annens bekostning. Unngå dem og ikke la deg bli dradd ubevist med ned i deres avkrok. Støtt opp om din lokale fuglehundklubb og vit at vi gleder oss til å møte deg og dine på et eller annet fjell i vinter. DU BØR FÅ MED DEG FILMEN "RYPEJAKT PÅ HVITE VIDDER" SOM VISER JAKTPRØVE PÅ VINTEREN. Filmen kan bestilles her. (nyvalp.no Red.anm. se www.hovdmyra.no)

MISFORSTÅTT OPPFATNING

En hund kan noen ganger få opptil 1 1/2 times total slipptid på en jaktprøve hvis den er god nok. Mange som er utenfor prøvemiljøet kan ha store problemer med å ha forståelse for at en hund kan bli trett av dette. Å ha en hund med førstepremie på jaktprøve har ingenting med praktisk jakt å gjøre er deres påstand. Denne 1. premiehunden kan nok være trett etter en prøvedag , men kan likevel jakte problemfritt en hel uke på vanlig jakt. Dette fordi det er stor forskjell mellom jakt og jaktprøve. På en prøve er det svært slitsomt både fysisk og psykisk. Det å gå i bånd nesten hele dagen å stadig vekk se artsfrender boltre seg i fjellet, ryper i lufta, skyting, plystring, aktive deltagere som løper er for hunden konstant belastende. Noen hunder river i kobbelet og piper stressende nesten hele dagen. Den hunden som er trett etter en prøvedag kan gjerne få lov til å være det, 1000 inntrykk går ut i føttene der den ligger utslitt og sover. Det å påstå at jaktprøvehunder er strikkmotorer som det ikke kan drives normal jakt bak hører ikke til sannheten. At det finnes slike hunder, ja det gjør det, men skjær ikke alle over samme kam.

Link1 Link2 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.