Kennel Skumringen

Oppdrett av Gordon Setter

Nyttige artikler

Livmorbetennelse er ingen spøk


Behandling og oppfølging av Dina's tilfelle

På denne siden har jeg lagt ut dagbok over Dina's livmorbetennelse, behandlingen hun ble satt på gjennom Norges Veterinær Høgskole samt noen tanker rundt det hele.
La meg tilføye at det er meget sjelden unge tisper får denne lidelsen og standard prosedyre er fortsatt operasjon der livmor og eggstokker fjernes.

 
 

17.10.05

Dina starter løpetid i følge normal syklus. Svakt rosa utflod

12.11.05

Dina vasker seg mye bak, men jeg ser det som forholdsvis normalt nok. Regner med det er siste rest etter løpetid.

13.11.05

Noen få lys rødlige drypp på gulvet om morgen. Synes egentlig hun burde være helt ferdig nå. Utover kvelden øker frekvensen på vasking bak og hun vil ikke ha maten sin.

14.11.05

Virker litt slapp men er ute noen timer på dagen. Kommer inn på ettermiddagen og er meget slapp og sløv. Mye tynn rødlig utflod uten lukt utover kvelden. Dina vasker seg frenetisk og er sår og meget opphovnet bak. Hun drikker mye vann, men har ikke matlyst. Kontakter veterinær.

15.11.05

Besøk hos min faste veterinær. Dina undersøkes og veterinæren min konstaterer at buken er noe opphovnet. Antar at hun har et mildt tilfelle av livmorbetennelse og Oxytetral (tetracyclin) skrives ut sammen med smertestillende-Rimadyl.

16-20.11.05

Riktignok blir allmenntilstanden bedre etter de første 2 døgn med antibiotika og smertestillende, men hun drikker fortsatt mye vann og har også problemer med å holde seg. Mange dammer på gulvet i gangen tørkes opp. Matlysten er lik 0 og hun vil helst være inne. Dina er virkelig ute av form og svarer tydelig ikke på behandlingen.

21.10.05

Ringer Veterinær Høgskolen og forklarer problemet. Får time til ultralyd på dagen. Ultralyden viser et klassisk tilfelle av livmorbetennelse med 2,3 cm fortykkelse av børhorn.
1. behandlende veterinær ønsker å sende tispa rett opp til operasjon hvilket jeg nekter.
Ber om ny bedømmelse av hunden fra annen veterinær. Forklarer at det fortsatt kommer utflod, hvilket tilsier at det er en åpen betennelse og at det derfor bør være mulig med annen løsning. Forklarer innstendig hvorfor jeg ønsker behandling kontra operasjon.
2. behandlende veterinær er spesialist på området. Etter ny ultralyd sjekkes det for bl.a cyster samt andre sekundære forandringer. Tispa får også utvidet helsesjekk, og medisinsk behandling blir innvilget. Blir gjort oppmerksom på at jeg må følge opp 100% under behandlingen og tiden etter, ellers vil dette være nytteløst. All mosjon begrenses nå til lufteturer i bånd og etter hva tispa orker.
Behandlingen består i grove trekk av injeksjoner for å åpne livmormunningen, samt riefremkallende injeksjoner (Estrumat.vet) slik at livmoren tømmes for verk. I tillegg bredspektret "antibiotika" Baytril.vet (entrofloxacin) og Galastop.
1. behandling gis omgående og videre medisiner skrives ut. Estrumat injeksjonen har en tøff innvirkning på Dina. Hun blir kvalm og kaster opp, har forhøyet puls peser og skjelver. Symptomene melder seg innen 5 min og det tar bortimot 30 min for pulsen er noenlunde normal og hun legger seg ned. Meget redusert resten av dagen og vil bare ligge i buret sitt. Drikker mye, men spiser ingenting. Det kommer mye brunlig verk ut.

22.11.05

Tur til Veterinær Høgskolen. Siste injeksjon for å åpne limorhalsen samt ny Estrumat injeksjon blir gitt. Samme reaksjoner som første gang. Bytter laken 3 ganger i buret i løpet av kvelden og natten. Vil ikke ut på tur.

24.11.05

Estrumat injeksjon hos min faste veterinær. Samme reaksjon hos Dina som sist. Mye utflod fortsatt og jeg dusjer henne på kvelden.

26.11.05

Estrumat injeksjon hos min faste veterinær. Samme reaksjon som sist, men nå kommer hun fortere til hektene igjen. Etter 4-5 timer er hun på beina og spiser litt våtfor (Hill's A/D). Dina drikker nå normale mengder vann. Mengden utflod er blitt merkbart mindre og nå er det mer rødt enn brunt. Dusjer og vasker tispa om kvelden etter en kort 10 min kveldstur.

28.11.05

Tur til Veterinær Høgskolen. Ultralyden viser at venstre børhorn er tømt for verk, fortsatt en liten fortykning av høyre børhorn. Det tas blodprøve for å måle progesteron-nivået. Behandlingen kan ikke avsluttes før progesteron nivået ligger på 0. I dag var den på 9 så vi fortsetter medisineringen. Men prognosen er super. Alt har gått som planlagt. Nå er det små mengder med mørkt nesten litt levret blod som siver ut.
Får ny injeksjon med Estrumat.

30.11.05

Estrumat injeksjon hos min faste veterinær. Samme reaksjon som de forrige gangene, men kommer seg raskt til hektene i løpet av 2-3 timer. Spiser nå godt og får mat 2 ganger om dagen og litt til. Det trengs for hun har gått ned 4 kg som følge av sykdommen. Veier nå kun 19 kg. Vil være med på tur igjen.

02.12.05

Tur til veterinærhøgskolen for helsesjekk og blodprøve. Progesteron-nivået er fortsatt 9,så vi fortsetter med nok en Estrumat injeksjon. Nå virker tispa vant til reaksjonene på en måte, hun kaster opp og har forhøyet puls men legger seg raskt ned i buret og ”rir stormen av”. Vi er nå ferdig med "antibiotikakuren" men fortsetter med Galastop for å få progesteron-nivået under kontroll, samt Estrumat injeksjoner da det fortsatt kommer farget utflod.

04.12.05

Estrumat injeksjon hos min faste veterinær. Samme reaksjon hos Dina som forrige dagen. I dag fikk hun løpe løs 20 min for første gang på 14 dager. Virker i fin form og koser seg i snøen, men blir raskt sliten så vi går hjem og hun legger seg straks i buret og sovner.

06.12.05

Ny injeksjon med Estrumat hos min veterinær. Og blodprøve for progesteron-nivå. Dina slimer nå klart bak. Er i kjempeform, eter som en ulv og SKAL ut på tur. Har lagt på seg 1 KG (JIPPI)

07.12.05

I dag fikk vi svar på blodprøven. Progesteron-nivået er på 2. Dina får siste Estrumat injeksjon i morgen 08.12 og det er siste dagen med Galastop. Neste korsvei er den avgjørende blodprøva og undersøkelsen over helga.

14.12.05

Fikk svar på siste blodprøve. Progesteron-nivået var på 1 så da er vi i mål. (1 var så godt som lik 0 sa de på Veterinær Høgskolen)
Det er litt klar utflod enda, men det var visst normalt. Følger likevel n ø y e med på formen, matlyst og vanndrikking enda en stund fremover.
Dina virker i kjempeform. Fortsatt litt å jobbe med iht. kondisjon og styrke men hun har lagt på seg 3 kg og ser nå normal ut.

Neste løpetid kunne komme litt tidligere enn normalt ventet pga Estrumat injeksjonene. Alt fra 1-3 mnd tidligere enn normal syklus. En av forutsetningene for at jeg fikk innvilget medisinsk behandling var at jeg lovet å sette kull på Dina ved neste løpetid. De bakteriene som forårsaker livmorbetennelse finnes nemlig naturlig i ei tispes børhorn i små mengder og av den enkle årsak kan ny infeksjon blomstre opp selv hos tisper som er friskmeldte etter behandling. Veterinær Høgskolen har erfaringsmessig sett at sjansene for tilbakefall hos unge tisper reduseres til lik 0 om de blir drektige første løpetid etter behandling og prognosen for at Dina blir drektig til tross for hva hun har gått gjennom er etter deres uttalelse 99%.
Så da er det bare å vente og håpe at neste løpetid går som normalt.

Noen tanker rundt livmorbetennelse og behandling.

I tiden da det hele stod på som verst var det mange spørsmål som meldte seg.
Jeg følger tispene med argusøyne ved hver løpetid og oppdaget meget tidlig at noe ikke stemte helt i Dina's tilfelle. Vi reiste tidlig til veterinær og slik jeg har forstått så skulle Dina reagert positivt på den første "antibiotika" kuren og blitt frisk og sprek igjen. Det mest tilbakevendende spørsmålet ble derfor: Hvorfor utviklet betennelsen seg til det verre?
Etter å ha lest gjennom en del avhandlinger rundt temaet , pratet med andre oppdrettere samt spurt og gravd hos veterinærer viser det seg at livmorbetennelse i bortimot 90% av tilfellene forårsakes av en og samme type bakterie. MEN :
Det finnes flere forskjellige stammer av denne bakterien
Behandling med ampicillin, tetracyclin eller streptomycin ("antibiotika") er det veterinærer vanligst foreskriver for behandling av denne typen bakterieinfeksjoner.
Forskning har vist at enkelte bakteriestammer er resistente mot disse 3 i større eller mindre grad. Multiresistens mot ampicillin og streptomycin er mest vanlig, men det finnes unntak der det også er observert resistens mot tetracyclin i tillegg
Mao. Livmorbetennelsen kan være forårsaket av mer enn en stamme, og om man virkelig er uheldig, hører hunden til en av de mer sjeldne tilfellene som er rammet av multiresistente bakterier.
Min konklusjon og lærdom er derfor: For fremtiden vil jeg kreve bakterieprøve viss det er mistanke om livmorbetennelse hos noen av mine tisper. Da kan tispa raskere settes på riktig medisin og forhåpentligvis slippe å gå gjennom knall tøff medisinering slik Dina gjorde, eller i verste tilfelle operasjon.

Dina løper på nytt.
11.03.06

Ja... så har Dina fått løpetid igjen. Hun har vist tydelige tegn på at noe er i gjære de siste 10-12 dagene med hyppigere markerings behov når vi er ute på tur. Så da ble det 3 mnd før normal syklus. Veterinær Høgskolen har fått beskjed og vi skal til kontroll om en uke.

17.03.06

I dag var vi til kontroll. Så langt har løpetiden artet seg som normalt. Det ble tatt bakterieprøve og skjedeutstryk. Forventet paring blir i midten/slutten av neste uke. Alt ser bra meget bra ut. For å redusere sjansene for ny infeksjon og legge alt optimalt til rette skal Dina insemineres med fersk sæd.

20.03.06

Ny kontroll i dag. Bakterieprøven viste noe større bakterieantall enn ønskelig så Dina blir satt på forebyggende behandling med Apocillin (penicillin). Ny blodprøve og skjedeutstryk som vi får svar på senere i dag.

Kl. 15:00 får jeg telefon fra Norges Veterinær Høgskole om at rette tidspunkt for inseminering er om 24 timer.
Det er bare et liiite problem. Hannhunden befinner seg 60 mil fra oss og vi forventet ikke at vi skulle få så dårlig tid til å hente han nedover.
Det var bare for meg å sette meg i bilen og kjøre nordover. En lang tur som ikke ble bedre av dårlig vær over Dovre med mye snø og naturlig nok dårlig brøyting midt på natta som det var. Kom frem i 06 tiden på morgenen fikk kjempeservise av hannhund eier og kona med frokost og så var det bare å kjøre nedover igjen.

21.03.06

Etter en kort stans på veien til Oslo for å plukke opp Dina samt 2 barn jeg ikke hadde barnevakt til mer, var vi fremme på Norges Veterinær Høgskole kl. 18:30. En rask sjekk på begge hunder viste at alt var i orden, og så var tapping av hannhund og inseminering gjort.
Da er det bare å krysse fingre, fortsette med penicillin kuren som foreskrevet i 8 dager til og følge n ø y e med om Dina skulle endre adferd/ vise andre tegn på at noe er galt. For sikkerhets skyld har jeg målt Dina rundt buken slik at jeg raskt kan se om bukomfanget øker.

09.04.06

Dina er kvikk og rask og alt virker helt normalt. Nå er det påskeferie men rett etter ferien får vi se om blodprøve kan fortelle oss om det blir noen valper. Både gleder og gruer meg. Vi har nylig levert valper etter Lille My og det var opprinnelig ikke planlagt noe kull i 2006.
Men....jeg lovet Veterinær Høgskolen å følge 100% opp på alle deres anbefalinger så det er bare å ta tingene som det kommer...

20.04.06

Da har vi vært hos veterinær å tatt blodprøve og Dina er definitivt drektig. Magen har ikke vokst noe særlig, men det er jo ikke unormalt når tispene ikke er lenger på vei en 4 uker.
Så da er det bare å vente.....

20.05.06

Så har valpene kommet til verden. Det ble 4 hanner og 1 tispe.
Merket så vidt at noe var i gjære tidlig lørdag morgen siden Dina ikke hadde nevneverdig appetitt. Hun er ellers den første av hundene til å mase om frokost og morgen tur.
Vi reiste en liten tur bort på formiddagen og kom hjem i 15-tiden. Dina var da litt rastløs og peste svakt. Etter middag maste Dina på å komme ut, og etter en kort luftetur startet riene. Vi ruslet inn på rommet der valpekassa var gjort klar, og like før 18:00 gikk vannet. Dina var forholdsvis rolig hele tiden avbrutt av noen korte økter med intens graving i kassa. Første valp så dagens lys 18:35 og 21:05 var det hele overstått. Til "førstegangsfødende" å være taklet Dina fødselen med stoisk ro og verdighet :)

Far : Rayo S36000/98 HD A
(Int N S Uch Nordv-98 Hammarkleiva's Krutt - Njord's V Ranja)

Mor : Skumringen's Darby Shaw 02941/03 HD A
(Int VDH Uch Sundowner's Karroo - Nv-03 Skumringen's Lille My)

Link1 Link2 

Copyright © 2015. All Rights Reserved.